19 Mayıs 2008 Pazartesi

Sıcak ama yine de BAHAR


Sıcaklar başladı...herkesin ağzında bu aralar bu cümle var. Yaz aylarında sıcaklığın nerelere ulaştığını herkes bildiği için bu biraz da korku dolu bir cümle.




Bahreyn tarihte yeraltındakı tatlı su kaynakları nedeniyle cennet ada olarak bilinirmiş. Neyse ki bu kaynaklar tamamen kurumamış da bu sıcakta bile harika çiçekler var etrafta. Sabahtan akşama sulanarak yaratılan çiçeklerden söz etmiyorum hem de, sağda solda tamamen kendi halinde fışkırmış begonvillerden ve buraya özgü diğer çiçekli ağaçlardan söz ediyorum. Pek çoğunun zamanı sanırım Mayıs, buradakı ilk Mayıs ayım ve çoğunu ilk defa görüyorum.

Mayıs ve Haziran bir de mango mevsimi. Bahreyn'de yetişmiyor ama doğuda ne kadar mango yetiştiren ülke varsa Bahreyn'e gönderiyor. Bize çok da bildik bir meyva olmayan mango burada favorimiz oldu. Bu aralar yaklaşık 10 farklı mango çeşidi var marketlerde. Hindistan mangoları revaçta. Ben de markette Hintli kadınların tercih ettiği bir çeşitten aldım ve sonuç harika.




Market deyince aklıma gelen bir şey de kullanılan plastik torba adetleri. Tüm dünya geri dönüşüm için uşraşsın bu adaya o bilinç daha gelmemiş. Kasalarda Araplar, paket işinde de Hintliler çalışıyor genellikle. Yaptıları ise şu; aldığınız her ürünü ayrı torbaya koymak! Abartmıyorum, sadece bir paket sakız ve bir ekmek alsanız bile 2 torba veriyorlar elinize. Eşim genellikle 15 yerine 2 torba harcayalım diye onların doldurmasına bile izin vermeden kendi dolduruyor. Bunu yapan bazı batılılar da görüyorum ama yeterli değil tabi. Ürün paketlerinde de geri dönüşüme dair hiçbirşey yok. Umarım zamanla bu bilinç buraya da gelir. Biz elimizden geleni yapıyoruz kendi çapımızda...